Obszar Euro-Country ma kilka charakterystycznych dla swojego terenu produktów lokalnych, które cieszą się dużą popularnością, niestety w obecnych czasach trudno znaleźć przepisy na te potrawy. Makaron Dziergowicki, Ciasteczka ze skwarek (szpyrek), Śliszki, Kołocz, Ścierka z jajek, zupy Wodzionka, Germuszka, Pańczkraut z żeberkami to tylko nieliczne produkty lokalne, które cieszą się popularnością ale ich receptura nie jest powszechnie znana. Wiele z naszych potraw zostało wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych oraz włączone do sieci „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”. Wysokiej jakości wyroby z ekologicznej mąki, tradycyjne dżemy, nalewki, ciasta, produkty mięsno-warzywne, to tylko nieliczne wyroby spośród szerokiej gamy specjałów, jakie można znaleźć pośród produktów wytwarzanych przez naszych wytwórców.

 

  • Ścierka- Nazwa ścierka pochodzi od sposobu jej przygotowywania, czyli ścierania rękami jajek z mąką. 7 lutego 2007 r. potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w formie zupy z drobnymi kluskami, gotowanej na mleku lub wodzie. Można ją również przygotować w formie bardzo gęstego deseru z dodatkiem dżemu i cynamonu, w smaku przypomina ugotowaną na mleku kaszę mannę. Ścierkę można jeść nie tylko na słodko, ale również z sosem pieczeniowym i różnego rodzaju mięsami.

 Ścierka 4

  • Ciastka ze skwarek- Są to bardzo kruche i lekko słodkie ciasteczka upieczone na złoty kolor. Wyrabiane są ze skwarek ze świeżej słoniny, cukru, jajek, mąki oraz proszku do pieczenia, jako dodatki można zastosować orzechy i wanilię. 21 grudnia 2007 r. ciastka ze skwarek zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Ciastka ze skwarek opolskich 1

  • Kołocz- Kołocz nawiązuje do tradycji wypieku staropolskiego kołacza i jest nie tylko wyrobem spożywczym lecz również pieczywem obrzędowym. Występuje w czterech najpopularniejszych odmianach: kołocz z posypką (bez nadzienia), kołocz z nadzieniem serowym, makowym i jabłkowym. Tradycja śląska nakazuje równoprawne traktowanie wszystkich odmian jako kołocza śląskiego. Charakterystyczną cechą kołocza jest specyficzna posypka odróżniająca go od zbliżonych wypieków z innych części Polski, ale jednocześnie zwiększająca pracochłonność. Tradycyjny Kołocz śląski ma specyficzny maślany zapach, strukturę oraz nieco mniejszą wysokość w porównaniu z innymi wypiekami w pozostałych regionach kraju. 5 marca 2007 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych i jest pierwszym regionalnym produktem z certyfikatem Chronionego Oznaczenia Geograficznego UE. Poniższy przepis jest typowym dla terenu Euro-Country.

DSC 0373

DSC 0394

  • Ule chrósteckie (miodowe)- Ciasteczka przygotowuje się bardzo szybko, ponieważ nie wymagają pieczenia. Są słodkie i pożywne, dlatego ze zawierają miód i orzechy. w 2011 roku sołectwo Chrósty zaprezentowało Ule chrósteckie w konkursie kulinarnym „Kuchnia miodem płynąca”, który odbył się na Opolskim Jarmarku Folkloru w Łowkowicach. Sołectwo zajęło wtedy pierwsze miejsce.

Ule chrósteckie 1

  • Śliszki-to podłużne bułeczki drożdżowe nadziewane makiem. Jest to potrawa typowo wigilijna. Bułeczki po upieczeniu na brązowy kolor nasączane są mlekiem, polewane masłem, posypywane cukrem i utartym piernikiem. Bułeczki są miękkie, wilgotne, słodkie o przyjemnym zapachu piernika. 7 lutego 2007 roku wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Śliszki

  • Placki z maślanki- Placki z maślanki są bardzo proste w przygotowaniu. To doskonały posiłek na piątkowy obiad, szczególnie lubiany przez dzieci.

Placki z maślanki 1

  • Szpajza kakaowa- to tradycyjny śląski deser. Podaje się go przy wszystkich ważnych okazjach, jak komunie czy wesela, oraz wszystkie możliwe święta.

Szpajza kakaowa 1

  • Anyżki- Ciasteczka te znane i wypiekane są od dawna. Pieczono je na święta głównie Bożego Narodzenia, uroczystości rodzinne, a później także na wesela. Ponieważ dobrze się przechowują można przygotować je wcześniej. Drobne ciasteczka biszkoptowe pokryte kruchą lekko błyszczącą i gładką „skorupką” jak lukrem w kolorze jasnokremowym. Wierzch ciasteczka jest odrobinę większy niż jego podstawa, która jest ciemniejsza, w kolorze żółtym. Ciastko suche i chrupiące o wyraźnie wyczuwalnym smaku i zapachu anyżu. Anyżki są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Anyzki

  • Pańczkraut- Potrawa bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Pańczkraut to jednolita masa ziemniaczano – kapuściana, w której widoczne są złocistobrązowe skwarki słoniny i boczku. Potrawa podawana jest z gotowanymi żeberkami na wywarze jarzynowym, podkreślającymi ich delikatny smak. Było to danie na „beztydzień", tzn. przygotowywano je w powszedni dzień tygodnia i tak jest po dziś dzień. Potrawa ta gości nie tylko na śląskich stołach, zwłaszcza w miesiącach zimowych (wtedy kapusta kiszona lepiej smakuje). Pańczkraut (w niektórych regionach Śląska nazywany jest pańćkrautem, kartofelkrautem, ciapkrautem lub ciapkapustą. 3 listopada 2011 roku pańczkraut został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

Pańczkraut 2

  • Wodzionka- zwana też wodzianką to bardzo pożywna zupa z czerstwego chleba, tłuszczu i wody, którą przyprawia się czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą. Zupy z chleba były bardzo popularne na Śląsku, zwłaszcza dawniej, kiedy ludzie byli bardzo biedni i wykorzystywali wszystkie resztki starego chleba. Wodzionkę gotowano w okresie później jesieni i zimy, kiedy krowy dawały mniej mleka. Jako tłuszczu do jej okraszenia używano łoju wołowego lub sadła, masła, świeżo stopionej słoniny. Niektórzy dodawali do niej jeszcze śmietany. Była podstawą śniadania lub kolacji. 6 lutego 2007 roku wodzionka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.

Wodzionka 1

  • Germuszka- Nazywana również warmuszką lub bermuszką to dietetyczna, lekkostrawna zupa z chleba. Jest delikatna, pożywna i tania. Sporządza się ją na maśle, chleb rozgotowuje, czasami przeciera przez sito, zaciąga rozmąconym jajkiem lub żółtkiem i doprawia kminkiem i solą. Można przyrządzać z dodatkiem suszonych lub świeżych jabłek, śliwek i gruszek a także gotować na mleku. Gdy doda się śmietanę zupa jest delikatniejsza i bardziej kremowa. 5 marca 2007 roku germuszka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.

Germuszka 2

  • Śląski obiad: Rolady wieprzowe, kluski z sosem i modro kapusta- Tradycyjny niedzielny śląski obiad składa się z dwóch dań: rosołu oraz rolady, klusek polanych sosem i modrej kapusty. Podawany jest także na wszystkich ważnych uroczystościach, takich jak komunie czy wesela. 19 stycznia 2007 roku kluski, rolady wołowe i modro kapusta zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Śląski obiad

  • Makaron dziergowicki 10-jajeczny- Produkt przygotowywany jest z mąki pszennej świeżo mielonej i wiejskich kurzych jajek. Makaron dziergowicki wyrabiany jest bez dodatku wody, tłuszczu, tylko wyłącznie z mąki pszennej i jajek. Niedzielny obiad gromadzi i gromadził wielopokoleniową rodzinę, ma szczególną oprawę, bogactwo dań oraz niepowtarzalny nastrój. Na pierwszym miejscu niedzielnego obiadu od pokoleń znajduje się rosół z makaronem wyrabianym przez same gospodynie. Tradycja wyrabiania makaronu sposobem domowym jest przekazywana z pokolenia na pokolenie ustnie, bez zapisów, gdyż sposób wyrabiania domowego makaronu jest prosty i  nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności.

Makaron Dziergowicki 1